AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU

Na salonu „Digital, Life, Design“ (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i razvoj.

DLD Salon je deo je nemačke izdavačke kuće Hubert Burda Media, a osnovala ga je Štefi Černi, koja je objasnila šta je presudno uticalo da baš Srbija i Beograd budu domaćini ovogodišnjem Salonu. Černi je ukazala da Beograd i Srbija imaju energiju iz perioda začetka razvoja interneta u Silikonskoj dolini i predvidela Srbiji, iako je na početku razvoja, sjajnu budućnost tog sektora, navodeći da ima značajne kompanije zbog čega je i organizovala DLD u Beogradu.

DLD konferencija je po oceni uglednog britanskog magazina „Ekonomist“, jedna od dve najvažnije konferencije ove vrste u Evropi, a među 200 prisutnih bile su i AFA programska direktorka Žaklina Kušić, dr Jasmina Knežević i Anja Ivana Milić, osnivač i tehnička direktorka Arhi.pro.

DLD platforma je pokrenuta sa ciljem da prezentuje digitalne inovacije u oblastima virtualne realnosti, digitalne edukacije, umetnosti, dizajna i gejminga, i da okuplja inovatore iz različitih oblasti, od umetnika, naučnika, preduzetnika poput osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga, književnika Paua Koelja, umetnice Joko Ono.Inicirala ju je premijerka kao deo platforme „Serbia creates/Srbija stvara“. Cilj ove platforme je da predstavi Srbiju kao globalno prepoznatljivu zemlju inovacija i kreativnih stvaralaca. Na konferenciji je govorio i jedan od najznačajnijih kustosa na svetu, švajcarski istoričar umetnosti i direktor Serpentine galerije u Londonu, Hans Urlih Obist. Govoreći o važnosti inovativnog načina uspostavljanja komunikacije sa publikom i predstavljanju artefakta novim sredstvima, odao je priznanje našim umetnicima mlađe generacije, koje je imao prilike da vidi na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, a svoje izlaganje je završio tako što je, poput fudbalskih fanova, raširio šal umetnika Saše Tkačenka. Naročito je bilo inspirativno izlaganje Habiba Lješevića, kosonivača i partnera konsultantske kompanije iz Berlina Jurnu2Creativity: “Kako otključati ljudski faktor i iskoristiti preduzetništvo u 21. veku” kao i izlaganje Marije Marinković Dankulov iz Instituta za fiziku u Beogradu, “Wildfire of creativity”.

 

„Došlo je vreme kada i mi sami i naše firme moramo da se menjamo i da idemo u korak sa digitalnom transformacijom. To znači da svakog dana moramo da učimo i budemo otvoreni za promene.“

Dr Jasmina Knežević

 

Osmišljavanje programa “She’s Mercedes” od strane Mercedes Benz je iskorak ka savremenijem društvu kojem težimo, a koje je priznavanje žene kao jednakog činioca odluka , na trźištu, u biznisu , pa i kreiranju budzeta samog domaćinstva.

Mercesed Benz je medju prvim proizvodjačima u automobilskoj industriji prihvatio zvaničnu stitistiku tržišta da u kupovini automobila i do 70% utiče žena sa svojom odlukom.

Time je napravio iskorak u prezentaciji svog proizvoda na način koji žene žele da čuju i vide. Ženski kriterijumi u odabiru automobila imaju često parametre koji nisu odlučujući u muškom odabiru, i zanemaruju se da se prihvate kao jednako važni u politici prodaje.

Sajmovi i promocije su uvek usmereni na nadmetanje sa muškim kriterijumima i znanjem o automobili,  što dovodi u situaciju da ženski deo publike se oseća često kao inferiorni partner.

“She’s mercedes” će ovakvim i sličnim dešavanjima sprovesti adekvatne stručne programe gde će dame biti pozvane da pokažu svoju kompetentnost u savremenim tehnologijama nove digitalne ere.

Anja Ivana Milić

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...