AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU

Na salonu „Digital, Life, Design“ (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i razvoj.

DLD Salon je deo je nemačke izdavačke kuće Hubert Burda Media, a osnovala ga je Štefi Černi, koja je objasnila šta je presudno uticalo da baš Srbija i Beograd budu domaćini ovogodišnjem Salonu. Černi je ukazala da Beograd i Srbija imaju energiju iz perioda začetka razvoja interneta u Silikonskoj dolini i predvidela Srbiji, iako je na početku razvoja, sjajnu budućnost tog sektora, navodeći da ima značajne kompanije zbog čega je i organizovala DLD u Beogradu.

DLD konferencija je po oceni uglednog britanskog magazina „Ekonomist“, jedna od dve najvažnije konferencije ove vrste u Evropi, a među 200 prisutnih bile su i AFA programska direktorka Žaklina Kušić, dr Jasmina Knežević i Anja Ivana Milić, osnivač i tehnička direktorka Arhi.pro.

DLD platforma je pokrenuta sa ciljem da prezentuje digitalne inovacije u oblastima virtualne realnosti, digitalne edukacije, umetnosti, dizajna i gejminga, i da okuplja inovatore iz različitih oblasti, od umetnika, naučnika, preduzetnika poput osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga, književnika Paua Koelja, umetnice Joko Ono.Inicirala ju je premijerka kao deo platforme „Serbia creates/Srbija stvara“. Cilj ove platforme je da predstavi Srbiju kao globalno prepoznatljivu zemlju inovacija i kreativnih stvaralaca. Na konferenciji je govorio i jedan od najznačajnijih kustosa na svetu, švajcarski istoričar umetnosti i direktor Serpentine galerije u Londonu, Hans Urlih Obist. Govoreći o važnosti inovativnog načina uspostavljanja komunikacije sa publikom i predstavljanju artefakta novim sredstvima, odao je priznanje našim umetnicima mlađe generacije, koje je imao prilike da vidi na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, a svoje izlaganje je završio tako što je, poput fudbalskih fanova, raširio šal umetnika Saše Tkačenka. Naročito je bilo inspirativno izlaganje Habiba Lješevića, kosonivača i partnera konsultantske kompanije iz Berlina Jurnu2Creativity: “Kako otključati ljudski faktor i iskoristiti preduzetništvo u 21. veku” kao i izlaganje Marije Marinković Dankulov iz Instituta za fiziku u Beogradu, “Wildfire of creativity”.

 

„Došlo je vreme kada i mi sami i naše firme moramo da se menjamo i da idemo u korak sa digitalnom transformacijom. To znači da svakog dana moramo da učimo i budemo otvoreni za promene.“

Dr Jasmina Knežević

 

Osmišljavanje programa “She’s Mercedes” od strane Mercedes Benz je iskorak ka savremenijem društvu kojem težimo, a koje je priznavanje žene kao jednakog činioca odluka , na trźištu, u biznisu , pa i kreiranju budzeta samog domaćinstva.

Mercesed Benz je medju prvim proizvodjačima u automobilskoj industriji prihvatio zvaničnu stitistiku tržišta da u kupovini automobila i do 70% utiče žena sa svojom odlukom.

Time je napravio iskorak u prezentaciji svog proizvoda na način koji žene žele da čuju i vide. Ženski kriterijumi u odabiru automobila imaju često parametre koji nisu odlučujući u muškom odabiru, i zanemaruju se da se prihvate kao jednako važni u politici prodaje.

Sajmovi i promocije su uvek usmereni na nadmetanje sa muškim kriterijumima i znanjem o automobili,  što dovodi u situaciju da ženski deo publike se oseća često kao inferiorni partner.

“She’s mercedes” će ovakvim i sličnim dešavanjima sprovesti adekvatne stručne programe gde će dame biti pozvane da pokažu svoju kompetentnost u savremenim tehnologijama nove digitalne ere.

Anja Ivana Milić

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
SVE VEĆI BROJ ŽENA NA VODEĆIM POZICIJAMA U BANKARSKOM SEKTORU AikBanka je jedan od prvih korporativnih partnera koja je podržala AFA inicijativu , i prepoznala značaj umrežavanja žena različitih profesija i njihova afirmacija i ekonomsko osnaživanje kroz implementaciju inovativnih tehnologija. Recite nam, nešto...