AFA U POSETI IZRAELU

 

 

Predstavnice AFA Asocijacije su se nedavno vratile iz posete Izraelu gde su imale prilike da se upoznaju sa sturtup zajednicom ali i sa vodecim organizacijama koje se bave ekonomskim i političkim osnaživanjem žena.

Na programu za političko osnaživanje žena, koji organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, predstavnica AFA asocijacije je bila Svetlana Tešić, ekspertkinja za odnose sa klijentima diplomatskog sektora u kompaniji Telenor.

Na događaju koji je organizovan kao kurs za razmenu iskustava među zemljama koje teže da temu ženskog liderstva predstae kao važnu za ekonomski rast, učestvovalo je 25 predstavnika iz 19 zemalja koji razmenjivali primere dobre prakse na temu osnaživanja žena u politici težnjama ka ravnopravnom učešću žena u političkom sistemu. 

Članica AFA asocijacije nam je predstavila svoje utiske o čitavom programu, ali i o Izraelu kao domaćinu. 

„Moj prvi utisak o Izraelu kroz organizaciju programa za političko osnaživanje žena lidera je da Izraelci nesebično dele svoje znanje i iskustvo u vezi sa svim veoma aktuelnim temama današnjice. Liderstvo i veštine novih lidera, start-up ekosistemi i tehnologija, sve su to teme o kojima možete dobiti uvide iz primera dobre prakse koja se u Izraelu munjevito razvija danas.

Program na kojem sam učestvovala sa predstavnicama još 20 zemalja, ove godine je okupio predstavnice parlamenata, vladinog i nevladinog sektora, internacionalnih institucija i predstavnike civilnog sektora koji su podelili svoja iskustva i postignuća na gender balance agendi i ženskog liderstva uopšte.

Drago mi je da sam iz te razmene imala priliku da uvidim gde je Srbija na tom putu u odnosu na zemlje Latinske Amerike, Afričkih zemalja, ali bivših Sovjetskih Republika, poput Gruzije i Kazahstana, Azerbejdžana.

Posebna vrednost ovog programa je najširi kontekst ove teme koji nam je kroz upoznavanje sa zemljom, istorijom i političkim uređenjem omogućio da sagledamo Izraelski model promocije ženskog osnaživanja i liderstva. Praktičan rad, ali i ogromna inspiracija od najistaknutijih žena iz Izraela koje se bave rodnom ravnopravnošću i leadershipom pravi su take-away sa ovog programa.“

Jedna od predavača na ovom programu je bila i Rina Bar Tal, koju su članice AFA asocijacije mogle da čuju u toku Women’s Leadership Summit-a 2017, koji je AFA Mreža organizovala u oktobru prošle godine.

Članice AFA asocijacije, zajedno sa ostalim učesnicama su posetile i Knesset, izraelski parlament, gde ih je ugostila Gospođa Merav Ben-Ari, poslanica i članica komiteta za status žena, sa kojom su razgovarale o poziciji žena u Izraelu, u politici ali i društvu uopšte. 

„Poseta Izraelu je starteški važno putovanje za našu mladu organizaciju. Ispred AFA asocijacije dobile smo ključna znanja za uspostavljanje najefikasnije strukture i procedura unutar same organizacije. Još važnije, koleginice iz Tel Aviva ponudile su svoje kontakte i mentorstvo, još jednom pokazavši da je upravo networking ključni alat za profesionalni razvoj pojedinca i organizacije. Sve ovo pomoglo nam je da za naredni samit žena lidera, koji će se održati u oktobru ove godine, pripremimo dvodnevni program predavanja i radionica koji će parirati programima svetskih organizacija koje se bave inovacijama i ravnopravnošću.“ izjavila je Đurđa Stoiljković, članica programskog odbora drugog po redu AFA Womens Leaderhip Summit-a, koji će se održati krajem oktobra ove godine.

Pored toga, AFA tim je imao prilike da se upozna i sa startup zajednicom Tel Aviva i Haife, i različitim biznis modelima i nacinima i izvorima finansiranja i da dobije uvid u najbolje  primere i prakse  kroz razgovore sa svojim domaćinima Ayeka coo-working space, Eva Ventures and In Vent.

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU Na salonu "Digital, Life, Design" (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i ...