AFA U POSETI IZRAELU

 

 

Predstavnice AFA Asocijacije su se nedavno vratile iz posete Izraelu gde su imale prilike da se upoznaju sa sturtup zajednicom ali i sa vodecim organizacijama koje se bave ekonomskim i političkim osnaživanjem žena.

Na programu za političko osnaživanje žena, koji organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, predstavnica AFA asocijacije je bila Svetlana Tešić, ekspertkinja za odnose sa klijentima diplomatskog sektora u kompaniji Telenor.

Na događaju koji je organizovan kao kurs za razmenu iskustava među zemljama koje teže da temu ženskog liderstva predstae kao važnu za ekonomski rast, učestvovalo je 25 predstavnika iz 19 zemalja koji razmenjivali primere dobre prakse na temu osnaživanja žena u politici težnjama ka ravnopravnom učešću žena u političkom sistemu. 

Članica AFA asocijacije nam je predstavila svoje utiske o čitavom programu, ali i o Izraelu kao domaćinu. 

„Moj prvi utisak o Izraelu kroz organizaciju programa za političko osnaživanje žena lidera je da Izraelci nesebično dele svoje znanje i iskustvo u vezi sa svim veoma aktuelnim temama današnjice. Liderstvo i veštine novih lidera, start-up ekosistemi i tehnologija, sve su to teme o kojima možete dobiti uvide iz primera dobre prakse koja se u Izraelu munjevito razvija danas.

Program na kojem sam učestvovala sa predstavnicama još 20 zemalja, ove godine je okupio predstavnice parlamenata, vladinog i nevladinog sektora, internacionalnih institucija i predstavnike civilnog sektora koji su podelili svoja iskustva i postignuća na gender balance agendi i ženskog liderstva uopšte.

Drago mi je da sam iz te razmene imala priliku da uvidim gde je Srbija na tom putu u odnosu na zemlje Latinske Amerike, Afričkih zemalja, ali bivših Sovjetskih Republika, poput Gruzije i Kazahstana, Azerbejdžana.

Posebna vrednost ovog programa je najširi kontekst ove teme koji nam je kroz upoznavanje sa zemljom, istorijom i političkim uređenjem omogućio da sagledamo Izraelski model promocije ženskog osnaživanja i liderstva. Praktičan rad, ali i ogromna inspiracija od najistaknutijih žena iz Izraela koje se bave rodnom ravnopravnošću i leadershipom pravi su take-away sa ovog programa.“

Jedna od predavača na ovom programu je bila i Rina Bar Tal, koju su članice AFA asocijacije mogle da čuju u toku Women’s Leadership Summit-a 2017, koji je AFA Mreža organizovala u oktobru prošle godine.

Članice AFA asocijacije, zajedno sa ostalim učesnicama su posetile i Knesset, izraelski parlament, gde ih je ugostila Gospođa Merav Ben-Ari, poslanica i članica komiteta za status žena, sa kojom su razgovarale o poziciji žena u Izraelu, u politici ali i društvu uopšte. 

„Poseta Izraelu je starteški važno putovanje za našu mladu organizaciju. Ispred AFA asocijacije dobile smo ključna znanja za uspostavljanje najefikasnije strukture i procedura unutar same organizacije. Još važnije, koleginice iz Tel Aviva ponudile su svoje kontakte i mentorstvo, još jednom pokazavši da je upravo networking ključni alat za profesionalni razvoj pojedinca i organizacije. Sve ovo pomoglo nam je da za naredni samit žena lidera, koji će se održati u oktobru ove godine, pripremimo dvodnevni program predavanja i radionica koji će parirati programima svetskih organizacija koje se bave inovacijama i ravnopravnošću.“ izjavila je Đurđa Stoiljković, članica programskog odbora drugog po redu AFA Womens Leaderhip Summit-a, koji će se održati krajem oktobra ove godine.

Pored toga, AFA tim je imao prilike da se upozna i sa startup zajednicom Tel Aviva i Haife, i različitim biznis modelima i nacinima i izvorima finansiranja i da dobije uvid u najbolje  primere i prakse  kroz razgovore sa svojim domaćinima Ayeka coo-working space, Eva Ventures and In Vent.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...