e-ESTONIJA

Estonija je zemlja porekla Skype-a, najpoznatijeg svetskog programa za VoIP protokol, ali i jedina država na svetu čija vlada je potpuno prenela svoje poslovanje na Cloud tehnologiju. Zbog pomenutih stvari, zaslužila je nadimak e-Estonia.

Njihova priča o uspehu počinje pre dve decenije i odlikuje se hrabrošću i vizionarstvom. Kada su počeli da prikupljaju podatke o svojim građanima u digitalnom obliku, većina tih građana nije imalo pristup internetu, niti uređaje za pristup.

Put ka potpunoj digitalizaciji, koji može poslužiti svima za primer, izgledao je ovako:

1997 – e- Vlada.

e- Vlada je bila strateški korak na koji se Estonija odlučila kako bi poboljšala kvalitet života svojih građana. Danas je 99% posto birokratskih usluga dostupno preko interneta i prednost ovakve organizacije je najočiglednija u smislu vremena koje građani, ali i činovnici uspevaju da uštede prilkom procesa, za koje i sami vrlo dobro znamo da oduzimaju gomilu vremena.

2000 – e- Porezi

Kada su načinili poreske obveznice dostupne na internetu, pretvorili su ovaj inače komplikovan proces, u kratkotrajan i bezbolan. Rezultati pokazuju da se danas preko 95% plaćanja poreza u ovoj zemlji obavlja onlajn.

2001 – x- Road

x- Road je open source softver dostupan kako javnom tako i privatnom sektoru, njegovo postojanje i operativnost je uštedelo, zvuči neverovatno, 800 godina u radnim satima, kako za građane tako i za predstavnike vlade.

2001 – Digitalna lična karta

Skoro svi od 1,3 miliona građana ove baltičke zemlje imaju digitalnu ličnu kartu, uz pomoć koje imaju pristup internet servisima.

2005 – i- Izbori

Estonija je bila prva zemlja koja je svojim građanima ponudila mogućnost glasanja preko interneta. Prednost ovog sistema je naravno ušteda vremena, ali i činjenica da svi ljudi sa pravom glasa, uz digitalnu ličnu kartu, mogu da biraju svog kandidata iz bilo kog dela sveta.

2007 – Bezbednost građana

Primena IT tehnologija unutar vladinih institucija za bezbednost građana je prepolovila broj nesreća sa smrtnim ishodom. Sada je radnicima službe hitne pomoći omogućeno da utvrde lokaciju nastradalih u radijusu od pet metara. Dok je policijskim službenicima zabranjeno da zaustavljaju vozila zbog provere stanja, jer su ovi podaci dostupni na njihovoj mreži, čineći tako policiju 50 puta efikasnijom.

2008- Blockchain

Sigurnost podataka na internetu je dugo smatrana za glavnu prepreku prilikom realizacije projekata sličnog ovom sa kojim se Estonija uhvatila u koštac. Rešenje su pronašli u implementaciji blockchain tehnologija, i iako su ove tehnologije postale vruća tema u svetskim okvirima relativno skoro, Estonci su sa njihovom primenom eksperimentisali još od 2008-e. Ovu tehnologiju danas koriste i NATO, Ministarstvo odbrane SAD-a i Evropska unija.

2008- e- Zdravstvo

Preko 95% podataka koji se prikupe unutar ordinacija biva digitalizovano i u svakom trenutku dostpupno građanima. Na ovaj način se postiže efikasnije preuzimanje preventivnih mera, pospešuje obazrivost pacijenata, ali se i uštedi više milijardi dolara.

2014- e- Državljanstvo

Ovaj korak omogućuje građanima koji se nalaze izvan Estonije, ali i izvan Evropske unije da apliciraju za državljanstvo kojim ostvaruju sve pobrojane prednosti, ali i dolaze u mogućnost da započnu posao pod okriljem Evropske unije.

U Estoniji ne planiraju ovde da stanu, već gledaju u budućnost i shodno tome najavljuju nove projekte, poput: Nove digitalne nacije, inteligentnog transporta, “Real- time” ekonomije, prekogranične razmene podataka…

Više o ovom hrabrom projektu, njegovim počecima i budućem razvoju, možete pročitati na njihovoj veb strani.

Izvor: e-Estonia

Povezane vesti

KAKO SMANJITI JAZ IZMEĐU POLOVA Izvor: Ellevate U poslednjem istraživanju koje je “Ellevate Network” sproveo na više od 1000 zaposlenih žena, čak 47% ispitanica je reklo da nije sasvim zadovoljno načinom na koji  njihova kompanija tretira problem rodne ravnopravnosti, dok se još 2...
PIRATE ART – OD POTREBE DO NAGRADE ZA NAJBOLJU STARTUP IDEJU U sklopu e-Health teme na Nedelji inovacija 28. 05. – 01. 06, prisutnima će se predstaviti i Pirate Art, start up kompanija iz Beograda koja se bavi dizajnom i izradom estetskih obloga, tehnologijom 3D štampe. Predstavljamo vam priču o kompaniji ko...
PROF. DR SANJA VRANEŠ – RECEPT ZA USPEH INSTITUTA MIHAJLO PUPIN OLYMPUS DIGITAL CAMERA Prof. dr Sanja Vraneš, direktorka instituta “Mihajlo Pupin”, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji ekspert Ujedinjenih nacija, pored toga što će govoriti na prvoj  Nedelji inivacija 28.05 – 01. 06 u organizaciji AFA asocijaci...
UZ ZVUKE LASERSKE HARFE NAJAVLJENA NEDELJA INOVACIJA Lasersko-muzičkim performansom virtuoza na laserskoj harfi Gorana Ferenca, doktoranda ETF-a na jedinstven način najavljena je danas Innovation week 2018 koja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 28. maja do 1. juna. U prostorijama ...
ŽENE NE KORISTE SVE POTENCIJALE LINKEDIN-A Izvor: Ellevete Poslovna, društvena mreža LinkedIn objavila je rezultate analize vezane za jaz između polova unutar radne snage, uključivši i deo o korišćenju LinkedIn profila za ličnu promociju. Istraživanje bazirano na prošlogodišnjim aktivn...