KAKO DA TRAŽITE I DOBIJETE POVIŠICU

Izvor: ellevate

Sastavni deo karijernog napretka je i traženje povišice. Ipak u zavisnosti od okolnosti i vremena kada sa svojim nadređenim razgovarate o povećanju plate, vaš zahtev može biti prijatno ili neprijatno iskustvo, ali i uspešan, odnosno neuspešan.

Kako bi osigurali uspeh, obratite pažnju na narednih nekoliko saveta.

Smislite unapred šta želite da kažete.

Ukoliko u salu za pregovore uđete nespremni, gotovo da ste osuđeni na neuspeh. Zbog toga je neophodno da uvežbate tekst kojim ćete svoj slučaj izneti u što boljem svetlu pred vašim šefom. Ovaj tekst bi trebao da odgovori na naredna pitanja: Zašto želite povišicu? Šta ste uradili u prethodnom periodu da biste je zaslužili? Da li ste nadmašili ono što se očekuje od vas? Da li ste preuzimali inicijativu i na taj način pokazali da ste spremni za nove obaveze?

Izaberite pravi trenutak.

Odabir pravog tajminga je jednako važan kao i razlozi traženja povišice. Iako savršen trenutak ne postoji, u određenim okolnostima su vaše šanse za uspeh jednostavno veće. Praksa je da ljudi povišicu traže tokom godišnjih evoulacija. Takođe, pravo vreme za postavljanje ovog pitanja može biti kada neko od vaših kolega napušta kompaniju, odnosno napreduje na korporativnoj lestvici.

Traženje povišice se ne završava sa postavljanjem zahteva, potrebno je i pregovarati.

Kao i tokom svih pregovora, cifre se ostavljaju za kraj. Ali kad vas na kraju razgovora upitaju za iznos, važno je da znate u kom opsegu se kreću zarade za poziciju koju vi obavljate. I zapamtite, važno je da ne podcenite sami sebe, zbog toga zahtevajte najvišu cifru iz pomenutog opsega.

Hvalite svoje sposobnosti, ali ne zaboravite i svog nadređenog

Ovo je pravi trenutak da pohvalite postignute rezultate, ali pokušajte da deo zasluga prebacite svojim menadžerima, za njihovo liderstvo i pomoć. Laskanje uvek dobro prolazi, a i ovo je manje napadan način da prezentujete svoja dostignuća.

Akcenat je na kompaniji.

Tačno je da je vama potreban novac, ali nemojte sebe stavljati u centar pažnje. Već vašu povišicu definišite kao nešto što će biti od koristi čitavoj kompaniji, timu kojeg ste deo, ali i vašem nadređenom. Zbog toga o vašoj povišici pričajte kroz prizmu poboljšanja koja će vaša povećana odgovornost doneti u posao.

Podsetite na svoju vernost kompaniji.

Kao što smo već rekli, vaša povišica ne predstavlja prednost samo za vas, već i za kompaniju. Zbog toga podsetite vašeg šefa na vreme koje ste proveli na svom radnom mestu, ali pogledajte i u budućnost i naglasite da još dugo nameravate da ostanete deo istog tima.

Zaključak.

O vašem zahtevu će vaš menadžer morati da razmisli, zbog toga je neophodno ostaviti snažan utisak. Pred sam kraj razgovora ponovite svoje jače strane: prednosti koje donosite čitavom timu; zahvalite se nadređenom za podršku i liderstvo; I istaknite vaše vrednosti na radnom mestu.

Ponovni pokušaj.

Ukoliko dobijete povišicu – sjajno. Ukoliko ne, morati nastaviti da pokušavate. Pre svega, zakažite novi razgovor sa menadžerom u kojem će vam obrazložiti svoju odluku, zatim ga pitajte na koji način možete da popravite svoj radni doprinos i poboljšate svoje sposobnosti. Kada osetite da ste uspeli, vreme je za novi razgovor.

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU Na salonu "Digital, Life, Design" (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i ...