KAKO DA TRAŽITE I DOBIJETE POVIŠICU

Izvor: ellevate

Sastavni deo karijernog napretka je i traženje povišice. Ipak u zavisnosti od okolnosti i vremena kada sa svojim nadređenim razgovarate o povećanju plate, vaš zahtev može biti prijatno ili neprijatno iskustvo, ali i uspešan, odnosno neuspešan.

Kako bi osigurali uspeh, obratite pažnju na narednih nekoliko saveta.

Smislite unapred šta želite da kažete.

Ukoliko u salu za pregovore uđete nespremni, gotovo da ste osuđeni na neuspeh. Zbog toga je neophodno da uvežbate tekst kojim ćete svoj slučaj izneti u što boljem svetlu pred vašim šefom. Ovaj tekst bi trebao da odgovori na naredna pitanja: Zašto želite povišicu? Šta ste uradili u prethodnom periodu da biste je zaslužili? Da li ste nadmašili ono što se očekuje od vas? Da li ste preuzimali inicijativu i na taj način pokazali da ste spremni za nove obaveze?

Izaberite pravi trenutak.

Odabir pravog tajminga je jednako važan kao i razlozi traženja povišice. Iako savršen trenutak ne postoji, u određenim okolnostima su vaše šanse za uspeh jednostavno veće. Praksa je da ljudi povišicu traže tokom godišnjih evoulacija. Takođe, pravo vreme za postavljanje ovog pitanja može biti kada neko od vaših kolega napušta kompaniju, odnosno napreduje na korporativnoj lestvici.

Traženje povišice se ne završava sa postavljanjem zahteva, potrebno je i pregovarati.

Kao i tokom svih pregovora, cifre se ostavljaju za kraj. Ali kad vas na kraju razgovora upitaju za iznos, važno je da znate u kom opsegu se kreću zarade za poziciju koju vi obavljate. I zapamtite, važno je da ne podcenite sami sebe, zbog toga zahtevajte najvišu cifru iz pomenutog opsega.

Hvalite svoje sposobnosti, ali ne zaboravite i svog nadređenog

Ovo je pravi trenutak da pohvalite postignute rezultate, ali pokušajte da deo zasluga prebacite svojim menadžerima, za njihovo liderstvo i pomoć. Laskanje uvek dobro prolazi, a i ovo je manje napadan način da prezentujete svoja dostignuća.

Akcenat je na kompaniji.

Tačno je da je vama potreban novac, ali nemojte sebe stavljati u centar pažnje. Već vašu povišicu definišite kao nešto što će biti od koristi čitavoj kompaniji, timu kojeg ste deo, ali i vašem nadređenom. Zbog toga o vašoj povišici pričajte kroz prizmu poboljšanja koja će vaša povećana odgovornost doneti u posao.

Podsetite na svoju vernost kompaniji.

Kao što smo već rekli, vaša povišica ne predstavlja prednost samo za vas, već i za kompaniju. Zbog toga podsetite vašeg šefa na vreme koje ste proveli na svom radnom mestu, ali pogledajte i u budućnost i naglasite da još dugo nameravate da ostanete deo istog tima.

Zaključak.

O vašem zahtevu će vaš menadžer morati da razmisli, zbog toga je neophodno ostaviti snažan utisak. Pred sam kraj razgovora ponovite svoje jače strane: prednosti koje donosite čitavom timu; zahvalite se nadređenom za podršku i liderstvo; I istaknite vaše vrednosti na radnom mestu.

Ponovni pokušaj.

Ukoliko dobijete povišicu – sjajno. Ukoliko ne, morati nastaviti da pokušavate. Pre svega, zakažite novi razgovor sa menadžerom u kojem će vam obrazložiti svoju odluku, zatim ga pitajte na koji način možete da popravite svoj radni doprinos i poboljšate svoje sposobnosti. Kada osetite da ste uspeli, vreme je za novi razgovor.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...