KAKO DA ZAŠTITITE FACEBOOK NALOG?

Zloupotreba ličnih podataka od strane tehnoloških giganata je već godinama u nazad glavni argument zagovornicima raznih distopijskih teorija. Sa najnovijim skandalom koji je potresao vodeću društvenu mrežu, ova tema je dobila još više medijske pažnje.

Iako Facebook nikada nije postavio zaštitu privatnosti svojih korisnika visoko na listi prioriteta, ova mreža ipak nudi širok spektar metoda kojima se možete zaštiti od invazije na vaše podatke. Nažalost, do ovih načina zaštite je teže doći, pa su podaci na većini profila ipak dostupni raznim kompanijama. Zarad pogodnosti, tokom godina smo aplikacijama dozvolili uvid u za nas značajne informacije, poput kretanja, kontakata ili fotografija. Dobra vest je da postoji način da se ove dozvole ukinu i u daljem tekstu je sve objašnjeno korak po korak.

Prvo proverite aplikacije!
Kako biste utvrdili koje aplikacije bez potrebe gvire u vaše privatne podatke, potrebno je sledeće:
Na desktop računarima- isto je moguće učiniti i na mobinim aplikacijama, ali je na desktop verziji bolja optimizacija. Kliknite na strelilcu okrenutu na dole, koja se nalazi u gornjem desnom uglu vašeg ekrana, a zatim na “Settings”. U novootvorenom prozoru kliknite na “Apps” koje se nalazi sa leve strane. Pred vama će se pojaviti spisak aplikacija kojima je dozvoljeno da neometano prikupljaju podatke sa vašeg profila, kako biste im oduzeli ovu dozvolu, potrebno je svaku aplikaciju posebno štiklirati, a zatim kliknite na plavo “Remove” dugme.
Važno je napomenuti, podaci o vama koje su ove aplikacije do sada prikupile i dalje ostaju skladišteni negde na njihovim serverima. Kako bi bili sigurni da će ih ukloniti, potrebno je da ih direktno kontaktirate i zatražite to od njih, ali i u tom slučaju, nemaju zakonsku obavezu da isto učine. Ipak, vredi pokušati, zbog toga pronađite zvanični profil aplikacije i pošaljite im poruku.

Dalje, u istoj “Apps” sekciji, spustite se malo niže do “Apps, Websites and Games” odseka, verovatno vam je ovo podešavanje uključeno, a kako bi ga isključili, potrebno je da kliknete na “Edit”, odmah zatim i na “Turn Off”. Ukoliko koristite fejsbuk profil kako bi se prijavili na razne sajtove, nakon ove akcije, moraćete ili da napravite poseban profil za registraciju, ili da određenim sajtovima ponovo date dozvolu.
Ovim završavamo sa “Apps” sekcijom i vraćamo se na “Settings”.
Ovoga puta kliknite na “Ads”, jezičak koji se nalazi odmah ispod prethodnog.
Da se razumemo, Facebook, Google i gomila drugih marketinški orijentisanih mreža prati svaki vaš pokret na internetu, čak iako ne posedujete njihove naloge. To je činjenica koju moramo da prihvatimo i ništa ne možemo da učinimo povodom toga. Ipak, u malom obimu, možemo da kontrolišemo šta konkretno Facebook radi sa našim podacima.
Vratimo se reklama, svima nam se desilo da danima nakon pretrage za određenim proizvodom dobijamo reklamne poruke koje nam više nisu relevantne, kako se to ne bi dešavalo. Potrebno je isključiti “Ads based on your use of websites and apps”- to ćete učiniti tako što ćete kliknuti na “Yes” dugme, koje se nalazi u produžetke ove rečenice, a zatim “Choose setting”, pa izaberite “No” iz padajućeg menija. Iste akcije ponovite i za “Ads on apps and websites off of the Facebook Companies” i “Ads with your social actions”.

U ovoj sekciji možemo i da se zabavimo, klikom na jezičak “Your interests”, pronaćićete kategorije na osnovu kojih je Facebook personalizovao reklame za vas. One kategorije koje vam smetaju možete da isključite jednostavnim klikom na “X” dugme, ali siguran sam da ćete se i nasmejati kada vidite nešto što vas zaista ne zanima i ne možete da zaključite na koji način je povezano sa vama.

Ko vidi vaše postove?
Tokom godina u vašoj listi prijatelja se verovatno nakupilo osoba kojih se više ne sećate, kako vas ne bi iznenadili lajkovi od nepoznatih imena, potrebno je postaviti podešavanja za to ko će u budućnosti moći da vidi vaše objave. Za ovo potrebno je da se vratimo u meni “Settings”, a zatim kliknemo na “Privacy”.
U sekciji “Who can see your future posts” možemo da ih učinimo dostupnima svima na internetu, ali i da ih svedemo na to da ih vide samo naši prijatelji, čak i zasebne grupe naših prijatelja, poput kolega sa posla, sa fakulteta… Nakon što ovo odredite po svom nahođenju, odabirom “Limit past posts” opcije, primenićete ista podešavanja na sve što ste ranije objavili.

U sekciji “How People Find and Contact You” možete da limitirate ljude koji mogu da vam pošalju zahtev za prijateljstvo, na prijatelje vaših prijatelja, ali i da isto tako smanjite listu osoba koja mogu da iskoriste vašu mejl adresu i broj telefona kako bi vas kontaktirali.

“Timeline and Tagging Settings” sekcija vam donosi opiciju da sprečite da aktivnost vaših prijatelja utiče na izgled vašeg Facebook zida. Ova podešavanja ponovo nameštate po vašem nahođenju, ali opcije koje su vam dostupne su: Ko sve može da objavljuje stvari na vaš profil. Ko te objave može da vidi. Kome je dozvoljeno da vas označi na fotografijama i objavama. Na kraju, možete da uključite opciju koja ništa ne stavlja direktno na vaš profil, pre nego što vi date dozvolu.

 

Brisanje profila.

Ukoliko navedeni vidovi zaštite nisu dovoljni za vas, poslednja opcija je brisanje profila. Pre svega, potrebno je reći da i nakon što se odlučite za zadnje mere, Facebook i ostale mreže će nastaviti da vas prate širom interneta, ipak imaće manji broj informacija sa kojima će moći da operišu.

 

Ukoliko obrišete profil, sve fotografije i statusi će nestati, kako bi se osigurali od gubitka ovih dragih uspomena, možete da arhivirate vaš profil, za to je potrebno kliknuti na “Settings”, pa “General Account Settings”, zatim “Download a copy of your Facebook data” i na kraju “Start my archive”. Na mejl adresu koju ste koristili za pristup mreži će vam stići link odakle možete da preuzmete vašu arhivu.
 

Nakon ovoga, spremni ste da otkažete poslušnost društvenim mrežama. Ponovo je potrebno otići u “Settings” meni, zatim u sklopu “General” jezička, potrebno je kliknuti na “Manage Account”. Pređite preko teksta koji vas ubeđuje da još jednom razmislite i odaberite “Deactivate my account” opciju koja se nalazi na dnu, unesite vašu šifru i potrvdite deaktivaciju.

Ovaj način ne briše vaš nalog zauvek, već ga stavlja u hibernaciju za slučaj da se nekada predomislite. Ukoliko vam to nije dovoljno, kliknite ovde i ova veza će vas odvesti na samo ukucavanje šifre i prepoznavanja slova od potpune slobode.

 

To je to, kratki kurs za Facebook privatnost je završen i sada ste bezbedni, barem do nove promene polise koju će kompanija gotovo izvesno uvesti. Originalni tekst na engleskom jeziku pročitajte na sajtu

Povezane vesti

KAKO SMANJITI JAZ IZMEĐU POLOVA Izvor: Ellevate U poslednjem istraživanju koje je “Ellevate Network” sproveo na više od 1000 zaposlenih žena, čak 47% ispitanica je reklo da nije sasvim zadovoljno načinom na koji  njihova kompanija tretira problem rodne ravnopravnosti, dok se još 2...
PIRATE ART – OD POTREBE DO NAGRADE ZA NAJBOLJU STARTUP IDEJU U sklopu e-Health teme na Nedelji inovacija 28. 05. – 01. 06, prisutnima će se predstaviti i Pirate Art, start up kompanija iz Beograda koja se bavi dizajnom i izradom estetskih obloga, tehnologijom 3D štampe. Predstavljamo vam priču o kompaniji ko...
PROF. DR SANJA VRANEŠ – RECEPT ZA USPEH INSTITUTA MIHAJLO PUPIN OLYMPUS DIGITAL CAMERA Prof. dr Sanja Vraneš, direktorka instituta “Mihajlo Pupin”, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji ekspert Ujedinjenih nacija, pored toga što će govoriti na prvoj  Nedelji inivacija 28.05 – 01. 06 u organizaciji AFA asocijaci...
UZ ZVUKE LASERSKE HARFE NAJAVLJENA NEDELJA INOVACIJA Lasersko-muzičkim performansom virtuoza na laserskoj harfi Gorana Ferenca, doktoranda ETF-a na jedinstven način najavljena je danas Innovation week 2018 koja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 28. maja do 1. juna. U prostorijama ...
ŽENE NE KORISTE SVE POTENCIJALE LINKEDIN-A Izvor: Ellevete Poslovna, društvena mreža LinkedIn objavila je rezultate analize vezane za jaz između polova unutar radne snage, uključivši i deo o korišćenju LinkedIn profila za ličnu promociju. Istraživanje bazirano na prošlogodišnjim aktivn...