NAČINI DA ZAŠTITE SVOJE PODATKE NA INTERNETU

 

Izvor: The Guardian

 

 

Evropska unija je krajem prošlog meseca uvela GDPR regulativu kojom se menjaju zakonske odredbe u vezi sa prikupljanjem ličnih informacija na internetu. Ipak i pored novih pravila, pažnja prilikom odabira sajtova na čije usluge želimo da se prijavimo nije na odmet, kako bi se zaštitili od spama i nezakonskog prikupljanja informacija. Obratite pažnju na narednih osam koraka uz čiju pomoć ćete imati veću kontrolu nad podacima.

 

1 Odaberite sajtove kojima želite da verujete

Uzmimo za primer sajtove za rezervacije putovanja i smeštaja, oni nam postavljaju pitanja u vezi naših interesovanja, kako bi nam poslali personalizovanu ponudu, koja nam može pomoći prilikom izbora destinacije za godišnji odmor. Sa druge strane, ukoliko nam sajtovi upitnog sadržaja traže lične podatke, a ni na koji način nam ne objašnjavaju šta sa njima nameravaju da rade, prava odluka bi bila da zatvorimo taj prozor u našem pretraživaču.

 

2 Na čuvanje kojih informacija pristajete

Pre nego se odlučimo da kliknemo na dugme „save“ u gornjem desnom uglu naših računara, kojim sajtovima dozvoljavamo da zapamte stvari kao što su naše ime, adresa, datum rođenja i lozinke, potrebno je da razmislimo koliko su osetljive i koliko su podležne zloupotrebi unete informacije.

 

3 Pročitajte „Terms and Condition“ odeljak

Ovaj korak je najteži od svih, ako uzmemo u obzir prosečnu dužinu sličnih tekstova i formalan jezik korišćen u njima. Ipak, činjenica je da kada pristanemo na određene uslove korišćenja sajtova, istim dajemo dozvolu da na različite načine upotrebljavaju naše podatke, čitanjem ovog odeljka ćemo se upoznati sa tim načinima i odlučiti se da li želimo da ih prihvatimo ili ne.

 

4 Proverite dozvole koje vaše aplikacije imaju

Korišćenje aplikacija na našim telefonima nam u mnogome olakšava život, zbog toga smo i navikli da ih gomilamo u onoj meri u kojoj nam memorija telefona dozvoljava. Korisno je s vremena na vreme proveriti podešavanja privatnosti unutar aplikacija, ne samo kako bismo zaštitili lične informacije, već i oslobodili memoriju i produžili životni vek baterije.

 

5 Budite sigurni da su sajtovi originalni, a ne kopije

Mnogi sajtovi kojima je jedini cilj prikupljanje podataka postali su veoma dobri u imitaciji originala, zbog toga proverite „Adress bar“ u vašem pretraživaču pre nego što se odlučite da bilo šta podelite sa njima. Imitatorski sajtovi se često završavaju sa ekstenzijama poput biznetwork.tk ili slično.

 

6 Ne otvarajte sve linkove koje dobijete u mejlu

Navikli smo da dobijamo newslettere kroz koje saznajemo korisne i nama bitne informacije. Ipak treba da obratimo pažnju na izvore sa kojih nam ovi sadržaji stižu, jer su česte imitacije čija je jedina svrha prikupljanje podataka i njihova zloupotreba.

 

7 Očistite svoju istoriju i kolačiće

Mnogi sajtovi koriste kolačiće kako bi personalizovali svoj sadržaj na osnovu vaših interesa. Ovo često ume da bude pogodno za korisnike, a često samo pomaže oglašavačima da bolje targetiraju svoju ciljnu grupu. Ipak korisno je s vremena na vreme ukloniti istorijat pretrage, a sa njim i kolačiće i na taj način zaštititi svoje podatke.

 

8 Koristite antivirus softver

Ovo nije ništa novo, ali zaista jeste korisno. Antivirus nas štiti od nepoželjnog sadržaja, zbog toga je i potreban. Takođe, trudite se da se ovaj softver konstantno ažurira, s toga nemojte isključivati „auto update“ iako je često nasrtljiv i naporan.

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU Na salonu "Digital, Life, Design" (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i ...