DVODNEVNA KONFERENCIJA „NAUKA U SUSRET PRIVREDI“

 

 

Na konferenciji „Nauka u susret privredi “ tokom „Nedelje inovacija 2018“, prvog naučno-korporativnog skupa ove vrste, u organizaciji AFA Asocijacije i u saradnji sa Inovacionim Centrom ETF-a i Naučno-tehnološkim parkom Beograd, a uz podršku generalnog partnera AIK Banke, učesnici su imali priliku da čuju  predstavnike naučne zajednice i privrede, startup ekosistema, ali i goste iz inostranstva i predstavnike resornih ministarstava i vlade.

 

Više od 100 učesnika dalo je svoj doprinos tokom brojnih panela, predavanja i prezentacija, na kojima su predstavljena najbolja iskustva, primeri iz prakse i inovativni projekti koji doprinose transformaciji ekonomije i društva. Tokom dva dana konferencije, učesnici su imali prilike da čuju predstavnike najstaknutijih domaćih i svetskih kompanija koje posluju u regionu poput AIK banka, Roche, Ikea, Asseco, Siemens, RTS, Nis, Delta Holding, Cisco Systems, Tetrapak, Oracle, Telegroup, Reifeissen banka, Bel Medic, Karanović&Nikolić, Resalta, Visaris d.o.o., S&T, Heart Pal,.. kao i tehnološke kompanije poput Saga d.o.o. MBrainTrain, HTEC, Bit Gear, Novel IC, TradeTicity, GameCredits , koje uspešno posluju i na svetskom tržištu.

 

Na konferenciji su učestvovali i najistaknutiji predstavnici naučne zajednice iz najznačajinih akademskih i naučnih institucija: Rektorat Univerziteta u Beogradu, Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Naučno-tehnološki park Beograd, Institut Mihajlo Pupin, BioSense Institut, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za fiziku, Inovacioni fond, Fakultet Organizacionih nauka, Saobraćajni fakultet, Mašinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Elektrotehnicki fakultet i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

 

Publika je imala priliku da čuje i predstavnike Srpske Blockchain inicijative i Inicijative Digitalna Srbija koji su izazvali posebnu pažnju i ukazali na šanse za ubrzani razvoj koje leže u implementaciji novih tehnologija.

 

Značajna je bila podrška predstavnika Vlade i resornih ministarstava koji su prepoznali značaj ove inicijative: prof. dr Vladimir Popović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, docent dr Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije, Prof. dr Viktor Nedović pomoćnik ministra za medjunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoškog razvoja, Biljana Filipović, pomoćnik ministra iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva životne sredine, Irini Reljin pomoćnik ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, doc. dr Mihailo Jovanović direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu u Vladi Republike Srbije.

 

Posebno su bila inspirativna izlaganja gostujućih predavača iz inostranstva: Baybars Altuntas predsednik World Business Angels Investment Forum, Eelko den Breejen rukovodilac za međunarodnu zdravstvenu politiku u kompaniji Roche, Carlos Cruz IKEA Customer Experience Manager, Fredrik Harenstam direktor sektora za tehnologiju i inovacije u kompaniji Arthur D Little, prof.dr Staniša Raspopović, profesor na ETH Cirih, prof. dr Dragan Đuričin i prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vesna Crnojević- Bengin , prof. dr Sanja Vraneš.

 

Tema od posebnog značaja je svakako bila primena blockchain tehnologije koja transformiše ekonomske i društvene sisteme iz temelja a predstavili su je eksperti iz UNDP, MVP Workshop, Srpske blockchain inicijative, kompanije GameCredits kao i organizatori Blockchain Belgrade konferencije. Naročito je bio dinamičan panel o FinTech-u i budunosti crypto valuta, na kome su pored AikBanke , učsestvovali predstavnici kompanija Oracle, iPay, Lean Pay, ZweBB i Bitkoin asocijacije Srbije.

 

Učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa predstavnicima rastuće startap zajednice u Srbiji,Impact Hub, Startit, ICT hub, Pirate Art, Health Tech Lab. Jedina sugestija učesnika, za  Nedelju inovacija 2019, jeste da se obezbedi vece prisustvo studenata sa domaćih univerziteta, kao i obilazak Naučno- tehnološkog parka i upoznavanje sa startap zajednicom ove jedinstvene institucije.

 

IZJAVE UČESNIKA:

 

Na otvaranju „Nedelje inovacija 2018“, učesnicima su se obratili prof. dr Vladimir Popović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je otvarajući skup rekao: „Ovakva ideja i ovakav događaj je svakako izvanredan pokazatelj kako treba da razgovaramo o ovoj važnoj temi kao što su inovacije i ovo je na neki način novi biznis forum koji u fokusu ima najvažnije pokretače ekonomije i privrede , a to su upravo nauka i inovacije. Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja apsolutno podržava ovu ideju i inicijativu koja ne govori samo o povezivanju nauke i privrede, već povezivanju nauke i čitavog društva”.

 

Prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu je između ostalog istakla da njeno iskustvo do sada pokazuje da je teško ubediti inovatore da njihove ideje i pronalasci neće biti ugroženi ako ih predaju u ruke ljudi koji te ideje znaju da plasiraju, jer ako je neko dobar istraživač, ne mora da znači da je istovremeno i sposobna poslovna osoba koja ce znati i da je plasira na tržištu. Zbog toga su ovakvi skupovi izuzetno važni kako za Univerzitet u Beogradu, tako i za čitav inovacioni ekosistem.

 

Prof. dr Periša Ivanović pomoćnik pri izvršnom odboru za pitanja iz segmenta poslova sa stanovništvom i MSP AIK Banke, koja je generalni partner događaja, istakao je da je AIK banka prepoznala značaj inovacija i da je oduvek bila i biće siguran oslonac nauci i privrednom razvoju: „Nedelju inovacija 2018″, smatram događajem od ključnog značaja za povezivanje nauke i privrede u Srbiji. Čvrsto verujemo da bez naprednih ideja i tehnologija, nema ni napretka industrije ni ekonomije, zbog toga je važno da stvorimo prilike da se srećemo i razmenjujemo iskustva i ideje“ , zaključio je Ivanović.

 

Milo Tomašević v.d. dekan ETF-a, je učesnike na današnjem otvaranju pozdravio sledećim rečima: „Slaba povezanost nauke i privrede je luksuz i za neko bogatije društvo od našeg. U uslovima nedovoljnog finansiranja nauke, ona treba da teži da što bolje valorizuje rezultate naučno-istraživačkog rada u saradnji sa privredom i pretvori ih u proizvode za tržište. Nedelja inovacijа je pionirski događaj koji ima za cilj da tu saradnju podstakne kroz razmenu iskustava i intenzivne susrete koji će svaku stranu bolje upoznati sa potrebama i mogućnostima one druge.“

 

Prisutnima se na otvaranju Innovation week 2018. obratio i gospodin Bajbars Altuntaš, gost AFA asocijacije iz Istanbula, predsednik World b Business Angels Investment Forum. Altuntaš je pozdravivši učesnike istakao da je nekada najvažnije bilo imati izum, a danas ukoliko ne postoji potreba, izum i ideja nisu dovoljni, oni neće postati inovacija. “Potrebne su određene veštine kako bi se ideja plasirala na tržište, a preduzetnici imaju te veštine. Zato treba zagovarati i zalagati se za povezivanje između inovatora i preduzetnika.“

 

 

I Bogdan Mijović, osnivač i glavni izvršni direktor mBrain Train kompanije, je podržao inicijjativu Nedelje inovacija: “Nauka i privreda nisu povezani kod nas, mislim da je to težak put, ali isto tako mislim da su događaji poput Nedelje inovacija dobar početak i da su nam stvarno potrebni”.

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU Na salonu "Digital, Life, Design" (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i ...