DVODNEVNA KONFERENCIJA „NAUKA U SUSRET PRIVREDI“

 

 

Na konferenciji „Nauka u susret privredi “ tokom „Nedelje inovacija 2018“, prvog naučno-korporativnog skupa ove vrste, u organizaciji AFA Asocijacije i u saradnji sa Inovacionim Centrom ETF-a i Naučno-tehnološkim parkom Beograd, a uz podršku generalnog partnera AIK Banke, učesnici su imali priliku da čuju  predstavnike naučne zajednice i privrede, startup ekosistema, ali i goste iz inostranstva i predstavnike resornih ministarstava i vlade.

 

Više od 100 učesnika dalo je svoj doprinos tokom brojnih panela, predavanja i prezentacija, na kojima su predstavljena najbolja iskustva, primeri iz prakse i inovativni projekti koji doprinose transformaciji ekonomije i društva. Tokom dva dana konferencije, učesnici su imali prilike da čuju predstavnike najstaknutijih domaćih i svetskih kompanija koje posluju u regionu poput AIK banka, Roche, Ikea, Asseco, Siemens, RTS, Nis, Delta Holding, Cisco Systems, Tetrapak, Oracle, Telegroup, Reifeissen banka, Bel Medic, Karanović&Nikolić, Resalta, Visaris d.o.o., S&T, Heart Pal,.. kao i tehnološke kompanije poput Saga d.o.o. MBrainTrain, HTEC, Bit Gear, Novel IC, TradeTicity, GameCredits , koje uspešno posluju i na svetskom tržištu.

 

Na konferenciji su učestvovali i najistaknutiji predstavnici naučne zajednice iz najznačajinih akademskih i naučnih institucija: Rektorat Univerziteta u Beogradu, Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Naučno-tehnološki park Beograd, Institut Mihajlo Pupin, BioSense Institut, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za fiziku, Inovacioni fond, Fakultet Organizacionih nauka, Saobraćajni fakultet, Mašinski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Elektrotehnicki fakultet i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

 

Publika je imala priliku da čuje i predstavnike Srpske Blockchain inicijative i Inicijative Digitalna Srbija koji su izazvali posebnu pažnju i ukazali na šanse za ubrzani razvoj koje leže u implementaciji novih tehnologija.

 

Značajna je bila podrška predstavnika Vlade i resornih ministarstava koji su prepoznali značaj ove inicijative: prof. dr Vladimir Popović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, docent dr Meho Mahmutović državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije, Prof. dr Viktor Nedović pomoćnik ministra za medjunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoškog razvoja, Biljana Filipović, pomoćnik ministra iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva životne sredine, Irini Reljin pomoćnik ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, doc. dr Mihailo Jovanović direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu u Vladi Republike Srbije.

 

Posebno su bila inspirativna izlaganja gostujućih predavača iz inostranstva: Baybars Altuntas predsednik World Business Angels Investment Forum, Eelko den Breejen rukovodilac za međunarodnu zdravstvenu politiku u kompaniji Roche, Carlos Cruz IKEA Customer Experience Manager, Fredrik Harenstam direktor sektora za tehnologiju i inovacije u kompaniji Arthur D Little, prof.dr Staniša Raspopović, profesor na ETH Cirih, prof. dr Dragan Đuričin i prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vesna Crnojević- Bengin , prof. dr Sanja Vraneš.

 

Tema od posebnog značaja je svakako bila primena blockchain tehnologije koja transformiše ekonomske i društvene sisteme iz temelja a predstavili su je eksperti iz UNDP, MVP Workshop, Srpske blockchain inicijative, kompanije GameCredits kao i organizatori Blockchain Belgrade konferencije. Naročito je bio dinamičan panel o FinTech-u i budunosti crypto valuta, na kome su pored AikBanke , učsestvovali predstavnici kompanija Oracle, iPay, Lean Pay, ZweBB i Bitkoin asocijacije Srbije.

 

Učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa predstavnicima rastuće startap zajednice u Srbiji,Impact Hub, Startit, ICT hub, Pirate Art, Health Tech Lab. Jedina sugestija učesnika, za  Nedelju inovacija 2019, jeste da se obezbedi vece prisustvo studenata sa domaćih univerziteta, kao i obilazak Naučno- tehnološkog parka i upoznavanje sa startap zajednicom ove jedinstvene institucije.

 

IZJAVE UČESNIKA:

 

Na otvaranju „Nedelje inovacija 2018“, učesnicima su se obratili prof. dr Vladimir Popović državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je otvarajući skup rekao: „Ovakva ideja i ovakav događaj je svakako izvanredan pokazatelj kako treba da razgovaramo o ovoj važnoj temi kao što su inovacije i ovo je na neki način novi biznis forum koji u fokusu ima najvažnije pokretače ekonomije i privrede , a to su upravo nauka i inovacije. Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja apsolutno podržava ovu ideju i inicijativu koja ne govori samo o povezivanju nauke i privrede, već povezivanju nauke i čitavog društva”.

 

Prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu je između ostalog istakla da njeno iskustvo do sada pokazuje da je teško ubediti inovatore da njihove ideje i pronalasci neće biti ugroženi ako ih predaju u ruke ljudi koji te ideje znaju da plasiraju, jer ako je neko dobar istraživač, ne mora da znači da je istovremeno i sposobna poslovna osoba koja ce znati i da je plasira na tržištu. Zbog toga su ovakvi skupovi izuzetno važni kako za Univerzitet u Beogradu, tako i za čitav inovacioni ekosistem.

 

Prof. dr Periša Ivanović pomoćnik pri izvršnom odboru za pitanja iz segmenta poslova sa stanovništvom i MSP AIK Banke, koja je generalni partner događaja, istakao je da je AIK banka prepoznala značaj inovacija i da je oduvek bila i biće siguran oslonac nauci i privrednom razvoju: „Nedelju inovacija 2018″, smatram događajem od ključnog značaja za povezivanje nauke i privrede u Srbiji. Čvrsto verujemo da bez naprednih ideja i tehnologija, nema ni napretka industrije ni ekonomije, zbog toga je važno da stvorimo prilike da se srećemo i razmenjujemo iskustva i ideje“ , zaključio je Ivanović.

 

Milo Tomašević v.d. dekan ETF-a, je učesnike na današnjem otvaranju pozdravio sledećim rečima: „Slaba povezanost nauke i privrede je luksuz i za neko bogatije društvo od našeg. U uslovima nedovoljnog finansiranja nauke, ona treba da teži da što bolje valorizuje rezultate naučno-istraživačkog rada u saradnji sa privredom i pretvori ih u proizvode za tržište. Nedelja inovacijа je pionirski događaj koji ima za cilj da tu saradnju podstakne kroz razmenu iskustava i intenzivne susrete koji će svaku stranu bolje upoznati sa potrebama i mogućnostima one druge.“

 

Prisutnima se na otvaranju Innovation week 2018. obratio i gospodin Bajbars Altuntaš, gost AFA asocijacije iz Istanbula, predsednik World b Business Angels Investment Forum. Altuntaš je pozdravivši učesnike istakao da je nekada najvažnije bilo imati izum, a danas ukoliko ne postoji potreba, izum i ideja nisu dovoljni, oni neće postati inovacija. “Potrebne su određene veštine kako bi se ideja plasirala na tržište, a preduzetnici imaju te veštine. Zato treba zagovarati i zalagati se za povezivanje između inovatora i preduzetnika.“

 

 

I Bogdan Mijović, osnivač i glavni izvršni direktor mBrain Train kompanije, je podržao inicijjativu Nedelje inovacija: “Nauka i privreda nisu povezani kod nas, mislim da je to težak put, ali isto tako mislim da su događaji poput Nedelje inovacija dobar početak i da su nam stvarno potrebni”.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...