”Nedelja inovacije- mesto susreta najinovativnijih kompanija, naucnih institucija i startUp-ova“ – Dr Milica Đurić- Jovičić

Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je organizacija u kojoj se na originalan i sistemski način primenjuju sopstveni i tuđi naučni rezultati i savremeni tehnološki procesi radi stvaranja inovacija, odnosno novih proizvoda, tehnologija, procesa i usluga ili značajne izmene postojećih u skladu sa potrebama tržišta, zbog svega pomenutog, ponosni smo što su baš oni partneri AFA asocijaciji u okviru nedelje inovacija.

 

Tim povodom smo razgovarali sa direktorkom centra, Dr Milica Đurić- Jovičić, o situaciji u kojoj se nalazi nauka u Srbiji, važnosti pravovremenog uvođenja inovacija, ali i samoj Nedelji inovacija koja nas očekuje od 28. maja do 01. juna.

 

 

Direktorka ste Inovacionog centra Eletrotehničkog fakulteta, koji je uz

AFA asocijaciju jedan od organizatora Nedelje inovacija? Na koji način

konferencija poput ove može biti od koristi preduzetnicima i investitorima?

 

 

Nedelja inovacija je više od konferencije. Ceo program je dizajniram tako da poveže različite delove inovativnog ekosistema koji do sada, nažalost, nisu imali direktnu komunikaciju ni saradnju.

Njen prateći program čine posete modernim istraživačkim laboratorijama, kompanijama, stratup-ovima, udruženjima i svima onima koji imaju šta da pokažu od inovativnih projekata i žele da otvore svoja vrata. Takođe, biće organizovani i science-to-business sastanci koji će omogućiti direktan dijalog kroz koji će naučnici ili startup-ovi imati priliku da predstave ideju ili potraže savet, a kompanije i investitori da dobiju ideje za nove projekte ili investicije.

 

 

Tokom karijere sarađivali ste sa vodećim zemljima u IT industriji, od

Kine i Francuske, do Izraela i Amerike. Da li imate primere dobre prakse

koji su primenjivi i u Srbiji?

 

 

Da, i upravo to je ono što je sjajno sa IT industrijom. Ona je primenljiva svuda, globalna je, zahteva znanje, dobar tim i kreativnost, što Srbija apsolutno ima. Zbog toga i traje procvat IT industrije ovde i mnoge globalne kompanije otvaraju svoja predstavništva i razvojne timove ovde.

Jedno od mojih najvećih zadovoljstava je upravo to što postoji veliki broj projekata koji se rade u Srbiji a koji mogu da pariraju prestižnim instuticijama u svetu, i to je ono što želimo da predstavimo na Nedelji inovacija.

Medjutim, bitno je napomenuti da postoje i dva faktora u kojima zaostajemo za drugim zemljama – hrabrost i samopouzdanje za realizaciju svojih ideja (bilo da je u pitanju entrepreneurship ili intrapreneurship), i materijalni resursi kada su u pitanju oblasti koje zahtevaju specijalizovanu opremu i laboratorije. Sa druge strane, to je moguće prevazići kroz mentorske programe, dijalog sa različitim sektorima, udruživanja i stvaranje partnerstava.

 

 

Vaša uža specijalnost su biomedicinksa istraživanja. Na koji način

primena novih tehnologija će izmeniti medicinu?

 

 

Medjunarodne saradnje i naučni rad su mi otvorili vrata brojnim klinikama u svetu. Imala sam prilike da razgovaram i sa klinčarima, i pacijentima, administracijom, kliničkim inženjerima i tehničarima. Ono što je zanimljivo je da niko ni u jednoj državi nije potpuno zadovoljan medicinskim sistemom. Negde je previše spor, negde previše skup, komplikovan, negde se metodološki ne uklapa sa željama lekara ili pacijenata.

Nove tehnologije i digitalizacija unose promene, mada nedovoljno brzo. Telemedicina je koncept o kome se priča već godinama, ali nije u dovoljnoj meri zaživeo. Međutim, sa razvojem novih tehnologija, posebno smartphone uređaja koji su masovno prisutni, mnogi medicinski servisi su postali jednostavni za implementaciju na daljinu. Takodje, kombinovanjem ovih uredjaja, po potrebi i dodatnih senzora koji su danas pristupačni, kao i algoritama za veštačku inteligenciju, moguće je potpuno personalizovati pristup pacijentima i imati objektivnu evaluaciju stanja, praćenje terapije, kao i predikciju narednih faza. Sve to, automatski i sa minimalnim opterećenjem lekara i zdravstvenog sistema. I tu ne govorimo samo o ljudima koji imaju medicinske probleme, već i o zdravim ljudima koji imaju svest o značaju prevencije i održavanju kvaliteta života.

Takodje, širom sveta, medicinske baze podataka se digitalizuju, ujedinjuju i otvaraju, i „data science“ nam omogućava da detaljnije istražimo različite aspekte bolesti na velikom broju podataka, kao i da prepoznamo parametre koji u budućnosti mogu da služe za predikciju ravoja bolesti.

Osim veštačke inteligencije i medicinskih ili fitnes uređaja koji su sve manjih dimenzija i cena a omogućavaju sve više funkcija, treba napomenuti i bitan pomak u analizi genotipa. Kvalitet i brzina analiza se povećava, a cene značajno padaju, i već sada je to postalo značajno, značajno pristupačnije. Sve to ide u prilog razvoju personalizovane medicine, koja uz odličan multidisciplinaran tim lekara, inženjera, kao i drugih stručnjaka, može da omogući povećanje kvaliteta života.

To je nešto što je već postalo sadašnjica, i u čemu učestvujem na nekoliko međunarodnih, ali i domaćih projekata. Nedelja inovacija će imati temu posvećenu eHealth i kvalitetu života, i na tim sesijama će biti predstavljeni projekti koji se realizuju u naučnim institucijama, startup-ovima ali i srednjim i velikim kompanijama. Mislim da će učesnicima biti pravo iznenađenje da vide šta se sve na ovu temu radi baš u našoj zemlji, i koliko su to napredne tehnologije.

Povezane vesti

KAKO SMANJITI JAZ IZMEĐU POLOVA Izvor: Ellevate U poslednjem istraživanju koje je “Ellevate Network” sproveo na više od 1000 zaposlenih žena, čak 47% ispitanica je reklo da nije sasvim zadovoljno načinom na koji  njihova kompanija tretira problem rodne ravnopravnosti, dok se još 2...
PIRATE ART – OD POTREBE DO NAGRADE ZA NAJBOLJU STARTUP IDEJU U sklopu e-Health teme na Nedelji inovacija 28. 05. – 01. 06, prisutnima će se predstaviti i Pirate Art, start up kompanija iz Beograda koja se bavi dizajnom i izradom estetskih obloga, tehnologijom 3D štampe. Predstavljamo vam priču o kompaniji ko...
PROF. DR SANJA VRANEŠ – RECEPT ZA USPEH INSTITUTA MIHAJLO PUPIN OLYMPUS DIGITAL CAMERA Prof. dr Sanja Vraneš, direktorka instituta “Mihajlo Pupin”, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji ekspert Ujedinjenih nacija, pored toga što će govoriti na prvoj  Nedelji inivacija 28.05 – 01. 06 u organizaciji AFA asocijaci...
UZ ZVUKE LASERSKE HARFE NAJAVLJENA NEDELJA INOVACIJA Lasersko-muzičkim performansom virtuoza na laserskoj harfi Gorana Ferenca, doktoranda ETF-a na jedinstven način najavljena je danas Innovation week 2018 koja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 28. maja do 1. juna. U prostorijama ...
ŽENE NE KORISTE SVE POTENCIJALE LINKEDIN-A Izvor: Ellevete Poslovna, društvena mreža LinkedIn objavila je rezultate analize vezane za jaz između polova unutar radne snage, uključivši i deo o korišćenju LinkedIn profila za ličnu promociju. Istraživanje bazirano na prošlogodišnjim aktivn...