SMANJENJE RODNE NEJEDNAKOSTI ZAHVALJUJUĆI TEHNOLOGIJI

Izvor: SingularityHub

Rodna nejednakost ne utiče samo na žene, već na društvo u celini. Kada je polovina svetske populacije u nemogućnosti da dosegne svoj puni potencijal, čitava zajednica ostaje uskraćena. Iako je svest o ovom problemu značajno uvećana u prethodnim godinama, ostvareni rezultati još uvek nisu dovoljno dobri. Pa je i dalje svakodnevnica da su žene plaćene manje za isti posao, da teže napreduju na korporativnim lestvicama i da su češće žrtve seksualnog uznemiravanja.

Razlog za optimizam povodom ovog problema možemo tražiti u napretku tehnologije i razvoju platformi koje će pozitivno uticati na goruće probleme.

Percepcija žena kao nekoga ko se po pravilu radije posvećuje porodici nego karijeri, dovelo je do toga da se nakon rođenja prvog deteta žene obično suočavaju sa smanjenjem zarade dok kod muškaraca to nije slučaj. Takođe, majke ređe dobijaju pozicije koje uključuju česta putovanja i prekovremeni rad, pa samim tim im se otežava napredak.

Razvoj platformi za takozvani rad od kuće, poput SheWorks!I PowerToFly omogućava nam da tražimo zanimljive i primamljive poslovne ponude bez obzira na fizičke, geografske i socijalne prepreke.

Jaz nejednakosti je najdublji u IT industriji. Od ukupnog broja diplomaca iz sektora kompjuterskih nauka, samo 28% je žena, od ukupnog broja pozicija u ovoj industriji žene zauzimaju 25% njih, a samo je 11% žena na višim pozicijama unutar Silicijumske Doline.

Platforme poput Girls Who Code, Girls Learning Codei Kode With Klossy, su prvi korak ka rešenju ovog problema, jer na ovim sajtovima devojke mogu steći neophodno znanje za rad u pomenutoj industriji, ali i naći inspiraciju u uspešnim ženama iz IT sektora. Važno je pomenuti i takozvani WITI (Women in Technology International) kao primer sjajne inicijative koja na globalnom nivou zagovara jednakost u industriji, povezuje, inspiriše i daje priliku talentovanim mladim ženama da napreduju u svojim karijerama.

Žene su manjina, ne samo na višim pozicijama unutar kompanija, već i kao govornici na konferencijama. Tek 29% govornika na prošlogodišnjim konferencijama širom SAD-a su bile žene. Govorništvo je značajno, jer daje priliku da se razmenjuju ideje, a manja zastupljenost žena znači i manji broj žena koje će pronaći  inspiraciju na konferencijama.

Digitalna platforma Innovation Women namerava da reši ovaj problem. Ona sve žene koje su eksperti u svojoj sferi čini vidiljivom i približava ih organizatorima raznih samita.

Vratimo se još jednom na činjenicu da je rodna neravnopravnost globalni problem, i da zahteva simultano delovanje lokalnih, nacionalnih i globalnih institucija kako bi se rešio. A njegovo rešavanje nije samo motivisano moralnim načelima, već i ekonomskom isplativošću, jer obezbeđivanje jednakih prava ženama može biti ogroman podstrek za svetksu ekonomiju, a neprestani razvoj tehnologije će nam omogućiti sredstva kojima ćemo moći da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...