SMANJENJE RODNE NEJEDNAKOSTI ZAHVALJUJUĆI TEHNOLOGIJI

Izvor: SingularityHub

Rodna nejednakost ne utiče samo na žene, već na društvo u celini. Kada je polovina svetske populacije u nemogućnosti da dosegne svoj puni potencijal, čitava zajednica ostaje uskraćena. Iako je svest o ovom problemu značajno uvećana u prethodnim godinama, ostvareni rezultati još uvek nisu dovoljno dobri. Pa je i dalje svakodnevnica da su žene plaćene manje za isti posao, da teže napreduju na korporativnim lestvicama i da su češće žrtve seksualnog uznemiravanja.

Razlog za optimizam povodom ovog problema možemo tražiti u napretku tehnologije i razvoju platformi koje će pozitivno uticati na goruće probleme.

Percepcija žena kao nekoga ko se po pravilu radije posvećuje porodici nego karijeri, dovelo je do toga da se nakon rođenja prvog deteta žene obično suočavaju sa smanjenjem zarade dok kod muškaraca to nije slučaj. Takođe, majke ređe dobijaju pozicije koje uključuju česta putovanja i prekovremeni rad, pa samim tim im se otežava napredak.

Razvoj platformi za takozvani rad od kuće, poput SheWorks!I PowerToFly omogućava nam da tražimo zanimljive i primamljive poslovne ponude bez obzira na fizičke, geografske i socijalne prepreke.

Jaz nejednakosti je najdublji u IT industriji. Od ukupnog broja diplomaca iz sektora kompjuterskih nauka, samo 28% je žena, od ukupnog broja pozicija u ovoj industriji žene zauzimaju 25% njih, a samo je 11% žena na višim pozicijama unutar Silicijumske Doline.

Platforme poput Girls Who Code, Girls Learning Codei Kode With Klossy, su prvi korak ka rešenju ovog problema, jer na ovim sajtovima devojke mogu steći neophodno znanje za rad u pomenutoj industriji, ali i naći inspiraciju u uspešnim ženama iz IT sektora. Važno je pomenuti i takozvani WITI (Women in Technology International) kao primer sjajne inicijative koja na globalnom nivou zagovara jednakost u industriji, povezuje, inspiriše i daje priliku talentovanim mladim ženama da napreduju u svojim karijerama.

Žene su manjina, ne samo na višim pozicijama unutar kompanija, već i kao govornici na konferencijama. Tek 29% govornika na prošlogodišnjim konferencijama širom SAD-a su bile žene. Govorništvo je značajno, jer daje priliku da se razmenjuju ideje, a manja zastupljenost žena znači i manji broj žena koje će pronaći  inspiraciju na konferencijama.

Digitalna platforma Innovation Women namerava da reši ovaj problem. Ona sve žene koje su eksperti u svojoj sferi čini vidiljivom i približava ih organizatorima raznih samita.

Vratimo se još jednom na činjenicu da je rodna neravnopravnost globalni problem, i da zahteva simultano delovanje lokalnih, nacionalnih i globalnih institucija kako bi se rešio. A njegovo rešavanje nije samo motivisano moralnim načelima, već i ekonomskom isplativošću, jer obezbeđivanje jednakih prava ženama može biti ogroman podstrek za svetksu ekonomiju, a neprestani razvoj tehnologije će nam omogućiti sredstva kojima ćemo moći da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom.

Povezane vesti

IZABRAN POBEDNIK DELTA BIZNIS INKUBATORA 2018 Tim Frigo Gel, koji se bavi  proizvodnjom gel antifrost sistema za zaštitu voćnjaka i vinograda od prolećnih mrazeva, pobednik je programa Delta Biznis Inkubator, koji je realizovala kompanija Delta Holding. Od ukupno 163 prijavljenih, u ovaj trom...
AFA GENERATION NEXT Osveženje AFA Samita su bile AFA Generation next, mlade liderke iz različitih oblasti koje osim što su izuzetne u svojim sferama ekspertize, od programiranja i data anlitics do socijalnog preduzetništva - su i veoma aktivne u zajednici i najbolji su ...
AFA LIDERŠIP SAMIT OKUPIO VODEĆE LIDERE IZ RAZLIČITIH INDUSTRIJA Drugi AFA lideršip Samit je bio posvećen temi “Inovativni lideršip u svetu ubrzanih promena izazvanih tehnološkim napretkom”. Samit je otvoren okruglim stolom čija je tema bila “EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA KROZ IMPLEMENTACIJU INOVACIONIH TEHNOLOGIJA”....
OBRAĆANJE Nj. E. KATI CSABA, AMBASADORKE KANADE U SRBIJI NA AFA SAMITU Dear colleagues, partners and friends, Thank you for the invitation to be here today. I congratulate AFA—the Association for Affirmation of Women’s Potential and Networking—for organizing this women’s leadership summit.  The theme you have sele...
AFA NA „DIGITAL, LIFE, DESIGN“ SALONU Na salonu "Digital, Life, Design" (DLD) koji je po prvi put održan u Beogradu u Narodnom muzeju, 29.10.2018. otvorila je premijerka Ana Brnabić, i najavila set poreskih olakšica, koje Vlada sprema za ulaganje u inovacije, kreativnost, istraživanje i ...