SVE VEĆI BROJ ŽENA NA VODEĆIM POZICIJAMA U BANKARSKOM SEKTORU

AikBanka je jedan od prvih korporativnih partnera koja je podržala AFA inicijativu , i prepoznala značaj umrežavanja žena različitih profesija i njihova afirmacija i ekonomsko osnaživanje kroz implementaciju inovativnih tehnologija. Recite nam, nešto više o tome.

AIK Banka je društveno angažovana Banka koja je uvek bila i biće čvrst oslonac domaćem intelektu, nauci, privredi i razvoju. Svesni smo da je naša budućnost vođena novim tehnologijama i inovacijama, koje menjaju način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima i zato smo svesrdno podržali inicijativu formiranja AFA organizacije koja se suštinski bavi ekonomskim osnaživanjem kroz saradnju svih društvenih struktura i ključnih stakeholdera, kao i promovisanje naprednih ideja i inovativnih trendova u funkciji opšteg društvenog i ekonomskog razvoja.

Iskoristila bih priliku da podsetim da je AIK Banka uveliko zakoračila u svet digitalne transformacije, novih tehnologija i inovacija sa jasnim smerom kretanja ka eksternom ekosistemu – težimo da budemo sve više digitalno okrenuti okruženju radi jačanja tržišne i konkurentne pozicije, unapredjenja naše ponude i usluge, a sve u funkciji zadovoljenja potreba naših klijenata.

Vi ste bili jedna od učesnica prošlogodišnjeg, prvog po redu AFA Lideršip Samita kada je organizacija i lansirana. Kakvi su vaši utisci bili tada kao jedne od učesnice panela, a ove godine ste jedna od programskih urednica, zadužena za sesiju o finansijama i bankarstvu.

AFA obezbedjuje platformu za razmenu inovativnih ideja i iskustava, a na pragu četvrte industrijske revolucije, kada se tehnologija neosporno daleko brže razvija nego što bilo koja pojedinačna organizacija to može da isprati, smatram da su inicijative ove vrste od ključnog značaja. Upravo ta moja očekivanja je ispunio prvi lidership summit koji je AFA organizovala, a s obzirom da je lestvica u pogledu sadržaja i kvaliteta postavljena na veoma visokom nivou od samog početka, ne očekujem ništa manje ni od narednih skupova. AIK Banka će svakako nastaviti da pruža podršku i aktivno učestvuje u ovakvim incijativama sa ciljem da se domaća nauka i privreda što bolje povežu na putu transformacije ka digitalnom društvu, jer jedino objedinjenom zajedničkom inicijativom ključnih stakeholdera i kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje i nauku možemo učiniti dobrobit privredi i društvu. AFA inicijativa je upravo usmerena ka ovoj misiji i stoga verujem da će iz godine u godinu osnaživati svoju mrežu i uticaj na pozitivne promene usmerene na ekonomski i društveni boljitak.

AikBanka je bila i glavni partner prve Nedelje inovacija ove godine u maju mesecu, koja je okupila privrednike i naučnike i inovatore da zajedno definišu potencijale i prostor za saradnju u cilju unapredjenja ekonomije. Kako je to izgledalo iz vašeg ugla i kakvi su planovi za sledeću godinu?

Osvrnula bih se na ono što sam prethodno napomenula, jer verujem da zavređuje poseban akcenat, a to je da AIK Banka jeste i biće čvrst oslonac domaćem intelektu, nauci, privredi i razvoju, jer verujemo da samo intenzivna saradnja privrede, nauke i države, može da kreira dugoročno održivu nacionalnu strategiju. U tom smislu, prepoznajemo značaj ulaganja u nove tehnologije i svoju poslovnu strategiju baziramo na ulaganju u razvoj.

Kontinuirano unapredjenje naše digitalne platforme koja obezbeđuje našim klijentima 24/7 pristup Banci i odgovor na sve njihove potrebe, vidimo kao imperativ naše strategije. Uspeh Banke sagledavamo u pravcu stvaranja boljeg ekosistema i jačanju saradnje sa FinTech firmama i ostalim provajderima novih tehnologija kako bi na što bolji način omogućili jedinstveno iskustvo svim korisnicima naših proizvoda i usluga.

Kroz dugogodišnje poslovanje, negujemo ugled pouzdane, stabilne i efikasne finansijske institucije, koja je potpuno posvećena velikom broju klijenata koji su nam poklonili poverenje i čiji smo aktivan partner u svakodnevnim poslovnim aktivnostima. U narednom periodu nastavićemo da negujemo pomenute poslovne principe i da se razvijamo i unapredjujemo, kako bismo organskim i neorganskim rastom učvrstili lidersku poziciju kako na domaćem, tako i regionalnom  tržištu.

Na čelu ste AikBanke , domaće kompanije koja uspešno proširuje svoje poslovanje i po regionu , recite nam nešto o tome, kao i šta je trenutno u fokusu i u čemu je tajna vašeg uspeha?

Mi smo Banka sa inovativnim pristupom poslovanju, i zadovoljstvo mi je da mogu da kažem da smo, tokom perioda u kojem rukovodim Bankom, postigli značajne rezultate, koji se ogledaju u rastu sveukupnog poslovanja, putem organskog rasta u prethodnih nekoliko godina, kao i kroz nedavnu akviziciju Grčke Alpha banke. Ono što bih posebno istakla je iskorak koji smo napravili na tržištu EU, ulaganjem u slovenačku Gorenjsku banku, čime smo  otvorili prostor za regionalno širenje, ispunjavajući potrebne preduslove i poštujući standarde tržišta EU. U tom pravcu, odgovorno se postavljamo pred svim izazovima u realizaciji naše dugoročne razvojne strategije.

Što se tiče uspeha – nema tu neke tajne. Vizija u koju verujete, posvećenost, energija, doslednost, dobra organizacija, i dobar tim su ključni faktori u suočavanju sa izazovima, a bez izazova, rekla bih nema ni uspeha.

Došli ste iz konsultanskog biznisa u bankarski sektor, u čemu je razlika i koliko su žene zastupljene na rukovodećim mestima i u upravnim odborima. Čini se da u bankarskom sektoru ima sve više žena na pozicijama odlučivanja

Ovo je veoma interesantno pitanje. Mogu da kažem da mi prethodno konsultansko iskustvo u mnogome koristi u današnjoj praksi i primenljivo je u poslovnoj svakodnevnici. Ja volim da kažem da se suštinski bavim istim poslom, samo iz drugog ugla – prelaskom na stranu klijenta.

Što se tiče zastupljenosti žena, zadovoljstvo mi je da primetim da su žene u velikoj meri zastupljene na rukovodećim pozicijama u bankarskom sektoru u Srbiji. Sve veći broj banaka na čelo Izvršnog odbora postavlja ženu – novine koje nas prate zahtevaju novi pristup šireg sagledavanja, donošenja odluka konsenzusom, kao i uvažavanja neuspeha kao sastavnog elementa uspeha, što mislim da je više odraz „ženskog“ stila rukovodjenja, iako generalno ne bih pravila veliku razliku izmedju „ženskog“ i „muškog“ stila rukovođenja, jer mislim da je to primarno odraz karaktera i ličnog i profesionalnog iskustva.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...