ŽENE SVOJ AUTORITET ZASNIVAJU NA ZNANJU I STRUČNOSTI

Esensa je jedan od korporativnih partnera koji podržava AFA asocijaciju, i koja je prepoznala značaj umrežavanja žena različitih profesija i njihovu afirmaciju i ekonomsko osnaživanje. Recite nam, nešto više o tome.

Esensa je domaća kompanija koja se bavi proizvodnjom dijetetskih suplemenata, medicinskih sredstava, kozmetike i posvećena je očuvanju zdravlja i boljem kvalitetu života.Našu snagu čini tim od 175 zaposlenih, a želim da istaknem da su na pozicijama direktora proizvodnje i direktora razvoja upravo žene. Znanje i iskustvo rezultiralo je razvojem 180 formulacija na koje smo ponosni. Esensini proizvodi su prisutni na 26 svetskih tržišta.

Poslovno udruživanje i povezivanje je veoma bitna komponenta uspeha. Biti korporativni član daje nam mogućnost za uspostavljanje novih kontakata, građenje pozicije u novim poslovnim sferama i, nadam se, zajedničko delovanje. Sa druge strane, kompanija Esensa znanjem, idejama i resursima može u velikoj meri da doprinese unapređenju rada Asocijacije i pomogne ženama različitih profesija u njihovoj afirmaciji i ekonomskom osnaživanju.

Vi ste bili jedna od učesnica prošlogodišnjeg, prvog po redu, AFA Lideršip Samita kada je organizacija i lansirana. Utisci…

Imajući u vidu da se radi o prvom samitu impresionirana sam spiskom učesnica u smislu broja i imena. Svaka vam čast, imate razloga da budete ponosni. Ovaj skup je takođe još jednom potvrdio žensku radoznalost, njihovu otvorenost i spremnost da kažu ali i da slušaju, volju da sarađuju. Bilo je zanimljivo, sadržajno, raznoliko. Bilo je i lepih i pametnih poruka i pouka. Da smo uspele da pokrenemo sebe i druge svedoči i organizovanje drugog po redu AFA Lidership Samit-a koji ovih dana sa velikim entuzijazmom i energijom pripremamo.

Ove godine ste jedna od programskih urednica, zadužena za sesiju o zdravstvu i farmaciji a na temu ‘’Kako imati vodeću ulogu u oblasti zdravstva u eri digitalne transformacije i podstaći inovacije’’. Nekoliko reči o panelu.

Moje sagovornice će biti lekari i farmaceuti, direktorke kompanija u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije, ali još važnije stručne, elokventne, inteligentne i inspirativne dame. Pokušaćemo da iz našeg ugla prikažemo tu transformativnu moć informacionih tehnologija koje nameću radikalne promene u oblasti lekova i lečenja i ujedno predstavljaju važan korak ka boljim ishodima lečenja.

S druge strane, digitalizacija podrazumeva usku saradnju farmaceutske sa IT industrijom koja, takođe, postaje važan akter u globalnom zdravstvenom ekosistemu. Gde je linija koja razdvaja partnerstvo od kompeticije između ove dve industrije i da li će nas u budućnosti lečiti IT profesionalci i sistemi umesto zdravstvenih radnika? Koliko smo daleko od ‘’digitalne pilule’’ i kakav značaj ima puštanje u promet prvog 3D štampanog leka od strane FDA… samo su neka od pitanja koja ćemo razmatrati. Očekujemo Vas!

Vi ste i osnivač kompanije Farmalogist, dobitnik prestižne nagrade “Poslovna žena godine” – Koliko su žene zastupljene na rukovodećim mestima u farmaceutskoj industriji, sa kakvim izazovima se susrećete i kakvi su vam planovi za naredno vreme.

Naši najbliži saradnici na rukovodećim pozicijama i u kompaniji Farmalogist su većinom žene. Smatram da žene pre svega svoj autoritet zasnivaju na znanju i stručnosti, inteligentne su, vredne, uporne, pouzdane, postojane. Za razliku od muškaraca koji grade svoju karijeru menjajući kompanije, ambiciozne žene će gledati da svoje napredovanje ostvare tako što unapređuju poslovanje kompanije u kojoj rade. Slično je i u drugim kompanijama u farmaceutskoj industriji koje i dalje više cene stručno nego biznis obrazovanje.

Priznanje Beogradski pobednik-Poslovna žena godine, čiji sam laureat bila u 2014. godini, sam doživela kao nagradu za moje vreme, rad, stručnost, kontakte godinama ulagane u afirmaciju Srbije. Priznanje Poslovna žena godine ne dodeljuje se svake godine tako da je malo žena koje su ga ponele. Smatram da nagrada treba da postane tradicija jer u Srbiji ima mnogo žena koje ga zaslužuju.

Izazova je mnogo, a plan mi je da i dalje svakoga dana pružim maksimum i budem najbolja verzija sebe.

Povezane vesti

NAJNEVEROVATNIJA TEHNOLOŠKA DOSTIGNUĆA U 2018 Ubrzani razvoj informacionih tehnologija i nauke je tokom 2018 godine nastavio da menja svet i doneo brojne promene i inovacije, od CRISPR beba, lansiranja novog robota na Mars ili otkrića subatomskih čestica koji će promeniti modernu fiziku, do dras...
PET STVARI KOJE MOGU UNAPREDITI RODNU RAVNOPRAVNOST DANAS   Postoje podaci, kada govorimo o Americi, koji su poražavajući kada su u pitanju upoređivanja statusa žena i muškaraca. Zapravo, realna slika je da muškarci definitivno zarađuju više novca na sličnim radnim mestima u odnosu na žene, da s...
NEOPHODNE VEŠTINE ZA USPEH U 2020. GODINI   2020. godina nije daleko i neophodno je preispitati se koliko, zapravo, obraćamo pažnju na promene u svom radnom okruženju i kako one utiču na vas. Na koji način se razvila vaša pozicija u poslednjih pet godina? Da li ste spremni za nek...
AFA NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI RODNA RAVNOPRAVNOST NA ZAPADNOM BALKANU   Regionalna konferencija “Rodna ravnopravnost na Zapadnom Balkanu” održana je 10. decembra u Palati Srbije u Beogradu i AFA zajednica je imala veliko zadovoljstvo da bude učesnik ovog značnog panela. Teme ove konferencije bile su trenutn...
PROFESORKA INFORMATIKE IZ KRAGUJEVCA MEĐU 50 NAJBOLJIH UČITELJA NA SVETU   Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Katarina kao predavačica radi već 14 godina, a inače je programerka. Neverovatan je podatak da j...