top of page

Održan treći po redu online panel u okviru serijala "Igraj se sa tatom"

AFA je u utorak 11. avgusta održala treći onlajn panel u okviru projekta „Play with dad“


Razgovarali smo o važnosti gajenja timskih vrednosti u porodici, o ravnopravnosti uloga oba roditelja i solidarnosti.


Dubravka Negre (šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan) je kao neko ko radi u međunarodnoj organizaciji istakla kako je za promenu tradicionalnih uloga u porodici potrebno puno vremena i kako određeni stepen neravnopravnosti i dalje postoji u mnogo razvijenijim društvima od našeg. Pomenula je i kako je u našem društvu, kao postkomunističkom, stepen uključivanja žena na tržištu rada čak donekle i povoljniji nego u određenim zapadnim društvima. Ipak, naglasila je kako je potrebno da svi zajedno radimo na promeni tradicionalnih podela uloga i da ženama omogućimo vreme koje je samo njihovo (bilo za lični, bilo za profesionalni razvoj), baš kao što muškarci obično imaju samo svoje vreme za sport. Istakla je i važnost izdvajanja vremena za networking, s obzirom da su nam u profesionalnim životu partneri i kolege važni baš kao i prijatelji u privatnom životu.


Složili smo se kako je porodica nukleus sistema vrednosti i mesto gde se deca najbolje uče iz primera svojih roditelja. Dragoljub Damljanović (potpredsednik za energetiku i usluge za Jugoistočnu Evropu Schneider Electric) je naveo primer svoje porodice gde se „igra timski“ kako bi se poslovi brige o domu što pre završili i kako bi ostalo što više vremena za kvalitetno provedeno zajedničko vreme. Kao neko ko radi u jednoj od najvećih IT kompanija u Srbiji, Dragoljub je naglasio važnost digitalnog opismenjavanja i većeg uključivanja žena u STEM, a znamo da žene u Srbiji trenutno imaju tri puta manje vremena za profesionalni razvoj nego muškarci, s obzirom da obavljaju tri puta više neplaćenih poslova (briga o deci, starima, domaćinstvu i sl).


Da nema podele na muške i ženske poslove, već samo na poslove koje neko brže i lakše obavlja, rekao je Nebojša Bjelotomić (direktor Saga New Frontier Group). Istakao je kako u njegovoj porodici svi ravnopravno dele obaveze i naveo primer kako svoju decu uči da muškarci podjednako kao i žene treba da obavljaju kućne poslove – prekrstio je jedan ženski lik domaćice iz priča za decu u muški lik. Naglasio je i kako u poslu nikad nije primetio razlike između kvaliteta zaposlenih vezane za pol, te kako su jedini razlozi većeg učešća muškaraca u STEM poslovima stereotipi i pogrešne percepcije. Ovaj odnos muškaraca i žena se vremenom polako popravlja, ali i dalje imamo mnogo manje žena u tim poslovima i generalno su žene manje tehnološki pismene. Upravo zato ženama treba osloboditi vreme za profesionalno usavršavanje, jer kroz tehnologije i poslove sa visokom dodatom vrednošću jedno malo društvo kao što je srpsko najbrže može da se razvija i postaje bogatije.


Pratite nas na narednim panelima, a u međuvremenu nam šaljite svoje komentare, ideje i razmišljanja.




Ovaj tekst/analiza/publikacija/video/sadržaj nastao je u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom tekstu (ili drugom sadržaju) pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade.

Illustration from freepik.com / Icons made by Monkik, Freepik, Good Ware from www.flaticon.com



Comments


bottom of page