top of page

Uspešno održan prvi AFA Fem Health-Tech Forum 2023

Prvi AFA Fem Health-Tech forum 2023 bio je jedinstven, multidisciplinarni događaj na kom su se okupili istaknuti stručnjaci iz zemlje i inostranstva, i vodeće predstavnice državnih i privatnih institucija, što nije tako čest slučaj, zaključak je posetilaca i gostiju foruma. Tokom događaja posvećenog očuvanju i unapređenju ženskog zdravlja, koji je upriličila All for All (AFA) organizacija, razgovaralo se o trenutnom stanju i ulaganju u žensko zdravlje, ali i o tome šta je potrebno uraditi da bi se unapredilo.



Lekari, naučnici i profesori govorili su o ženskoj onkologiji i reproduktivnom zdravlju žena, novim tehnologijama i kako ih iskoristiti za boljitak i napredak u ovom polju, koži i njenom očuvanju, autoimunim bolestima i funkcionalnoj medicini, mentalnom zdravlju i holističkom pristupu lečenju, ali i o tome kako kroz društveno angažovanje žene mogu da se samoorganizuju. Posetioci su imali priliku da nauče nešto novo i prošire vidike, ali i da dobiju odgovore na nedoumice, jer su sve sesije bile interaktivne - otvorene i za pitanja publike.


Forum je otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović:

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam ovde ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Jedan od globalnih izazova jeste i biće zdravstvo, zdravstveni sistem i medicina. Žene se suočavaju sa brojnim izazovima kada je reč o njihovom zdravlju, čemu se ne posvećuje dovoljno pažnje u društvu. Moramo insistirati na ravnopravnosti, ali takođe moramo da uvažimo prirodu i biologiju, a to je raznolikost. Naši reproduktivni organi su različiti, hormonski status, kao i fiziologija. Zato je potrebno motivisati mlade devojke da se obrazuju i uključe u nauke koje menjaju svet.



Ispred AFA organizacije prisutne je pozdravila predsednica AFA korporativnog borda i suvlasnica TeleGroup Diana Gligorijević:

- Hvala svima koji su došli na ovaj izuzetno važan događaj jer pokrećemo jednu novu temu. AFA stoji za “all for all” - svi za sve. To ne znači da razgovaramo samo o ženskom pitanju, ali svakako želimo da se čuje i govori više o izazovima kada je u pitanju razvoj medicine i pružanje medicinskih usluga u ovom segmentu, kako u svetu tako i kod nas. Svega 2% sredstava je izdvojeno u pravcu razvoja tehnologija i metoda za praćenje zdravlja žena. To je zapanjujuće. Važno nam je da se čuje da se u našoj zemlji radi na poboljšanju situacije za žene po pitanju zdravlja.


Direktor korporativnih poslova Roche d.o.o Dragana Nikolić bila je učesnica panela “Ženska onkologija”:

- Lečenje u ranijoj fazi bolesti je uglavnom manje invazivno, a i manje košta. Nove tehnologije mogu značajno da unaprede put pacijenata. Efikasno lečenje zahteva preciznu dijagnostiku na molekularnom nivou i ciljanu i personalizovanu terapiju. Uz pomoć veštačke inteligencije mnogo lakše i brže mogu se sagledati rizici, ali i mogućnosti lečenja za pacijente. Kada je reč o Srbiji, čini se da država ima dobru viziju, infrastrukturnu osnovu i ljudske resurse koji mogu da iznesu galopirajući napredak u lečenju. Uz odluku da kontinuirano investiramo u inovativne lekove sasvim sigurno možemo da uhvatimo ritam sa Evropom.


Specijalista radiologije dr Ivana Kostadinović iz Medigrup takođe je učestvovala na panelu “Ženska onkologija”:

- Kako bi se rak dojke detektovao pravovremeno, neophodno je obavljati ultrazvučne i mamografske skrininge koji su potpuno bezbedni i bezbolni. U slučaju da se putem ultrazvuka uoči promena, uzima se anamneza kako bi se identifikovali faktori rizika koji mogu da utiču na pojavu bolesti. Kad je reč konkretno o mamografiji, treba znati da jedino ona može pouzdano detektovati pojave koje najčešće ne izazivaju simptome i premale su da bi se napipale. Zračenje prilikom pregleda ne može doprineti nastanku i razvitku bolesti. Zapravo, mi u roku od pet do sedam nedelja primimo taj nivo zračenja od svoje okoline.


AFA Fem Health-Tech Forum 2023 organizovan je u partnerstvu sa LPT agencijom, a uz podršku Roche d.o.o, MediGroup, Ambasade Izraela u Srbiji i AIK banke, kao i Startit centra Beograd i medijskih partnera Telegraf.rs i Lepa&Srećna - Mondo. Vredne poklone za sve učesnike programa obezbedila je kompanija Zepter International Srbija.


4 Comments


peterson tyler
peterson tyler
4 days ago

Players can compete against random opponents or invite friends for multiplayer fun with uno online

Like

Chukiol Laoks
Chukiol Laoks
6 days ago

Your voice will sound better and your message will be more convincing if you do this in amanda the adventurer

Like

Basis Boilersuit
Basis Boilersuit
Jun 21, 2023

Forum je vrlo sadržajan, štiti i podiže svijest o osiguranju zdravlja žena, a posebno reproduktivnog zdravlja. free games

Like

James Waters
James Waters
May 19, 2023

It also helps to make your communication come across as more compelling and it makes your speech easier to absorb and become comfortable with snake game

Like
bottom of page